SIKÇA SORULAN SORULAR (S.S.S)
SORU & CEVAPLAR
1
Saldırı anlatımlarında yer alan Layer Kavramı nedir ?
- Layer 7 : (UYGULAMA/ APPLICATION) = Uygulamaların, ağları kullanabilmesini sağlayan katmandır. Diğer katmanlardan farklı olarak bir başka katman için hizmet sağlamaz.
- Layer 6 : (SUNUM/ PRESENTATION) = Verinin görüntüleneceği cihazda anlaşılabilir formatta olmasını sağlar. Uygulama katmanından gelen veriyi standart bir biçimde sunar. Veri sıkıştırma, veri şifreleme, veri dönüştürme gibi manipulasyonlar gerçekleştirir. Farklı uygulamalar arasında kullanılan ortak verinin anlaşılması açısından çevirmen görevi görür.
- Layer 5 : (OTURUM/ SESSION) = 2 cihaz arasında birbirleriyle haberleşecek uygulamaların arasındaki bağlantıyı başlatır, sürdürür, sonlandırır. Cihazlar arası diyalogları takip eder bu diyaloglar ise session yani oturum olarak da adlandırılabilir. Her diyalog, oturum iletişimde bulunmak istenen cihazları birbirinden ayırt etmeyi sağlar.
- Layer 4 : (TAŞIMA/ TRANSPORT) = Layer3 için, Layer4'ten gelen verinin daha verimli işlenmesi için veriyi segmentlere böler; Layer4 için, Layer3'ten aldığı segmentler halindeki veriyi, bütünleşik yapıya dönüştürür. Yani alt ve üstündeki katmanlar arasında bir nevi köprü görevi görür.
- Layer 3 : (AĞ/ NETWORK) = Veri iletimi esnasında routerların kullanacağı ,hedef(destination) ve kaynak(source) adresleri gibi, bilgiler eklenir, veri üzerinde bazı işlemler gerçekleşir.
- Layer 2 : (VERİ BAĞLANTISI/ DATA LINK)= Verinin(datanın), çerçeve(frame)ye dönüştürülerek nasıl iletileceği, anlık iletişimin kime ait olduğu ve iletimde hata unsuru olup olmadığı kontrolünü sağlar
- Layer 1 : (FİZİKSEL/ PHYSICAL) = Cihazlar arasındaki fiziksel bağlantıyı oluşturur, sürdürür, sonlandırır.
2
OSI Nedir?
OSI referans modeli farklı donanımlara sahip cihazların birbirleriyle nasıl haberleşeceklerini belirten yapının bütünüdür. OSI referans modeli dünya üzerindeki tüm cihazlar için sabit yapıdadır. Network ya da cihaza bağlı olarak farklılık göstermez, standarttır. / adet katmandan oluşur. İki cihaz haberleşirken her bir gerekli adımda(Örneğin veriyi hedefe gönderme, verinin görüntülenmesi, verinin işlenmesi, kimlik doğrulaması) belirli protokoller devreye girer. 7 katmanın her birinde bu protokoller rol oynar. Yani haberleşme baştan aşağı OSI referans modeli esas alınarak protokollerin belirli rolleriyle yapılır.
3
OSI Katmanları Nelerdir ?
OSI Referans Modelindeki katmanlar bu modeli oluşturan temel elemanlardır. Her bir katmanın diğer katmanlarla ilişkili görevleri bulunur. Ve her katmanda belirli protokoller görev alır. Katmanlar bireysel görevlerini de protokoller üzerinden gerçekler. OSI katmanlarında çeşitli zafiyetler bulunabilir.
4
Neden DDOS ve Botnet koruma ürünleri farklı fiyatlandırılıyor ?
DDos koruması Layer 3 ve 4. seviye de yapılan saldırıların tamamını ve ufak miktarda layer7 saldırıları kapsamaktadır. Ancak mantıksal ya da gerçek kaynaklardan gelen Layer7 katmanlı atakları kapsamaktadır.
DDOS koruması ve Botnet satın alma koruması koşulları nedir ?
DDOS koruması alan müşterilerimiz bunu her ürün ile hiç bir setup yapmaksaızın kullanabilirler . Ancak Botnet koruması alan müşterilerimizin Uygulama özelliklerini teknik ekibimize iletmesi gerekmektedir. Gerekirse ek olarak kordineli düzenleme yapılmaktadır. Ve botnet korumasını kullanabilmek için hizmetin bulunduğu ip adresinde aktif bir DDOS hizmetiniz olması gerekmektedir
5
Layer 2/3 Ataklar nelerdir ?
1. IP Spoofing
2. Routing (RIP) Attacks
3. ICMP Attacks
4. PING Flood (ICMP Flood)
5. Ping of Death Attack
6. Teardrop Attack
7. Packet Sniffing